Yes We Can. Stauning eller kaos. Make America great again.

Det politiske slogan har altid været en fast del af enhver valgkamp. Tit ender de bare som tomme løfter. Men de rigtig gode formår at samle folk omkring en politisk vision, og i bedste fald give vælgerne et argument for, hvor de skal sætte krydset.

Stemmer man på et politisk slogan? Nej, selvfølgelig gør man ikke det.

Men efter 4 ugers valgkamp kan man holde det op mod kandidaterne, og sammenligne det de har sagt, med det de gik til valg på, og få en fornemmelse for, om de har været på slingrekurs, eller de har haft en klar vision, de har fulgt til dørs.

Har selv skrevet valgslogan

Thorkild Bjerre er kreativ direktør og co-founder i Another.

Han har tidligere arbejdet med politisk kommunikation og storytelling, og skrev bl.a. Socialdemokratiets valgslogan ’Lad os samle Danmark igen’ der var med til at hjælpe Socialdemokratiet til magten i 2019.

Et godt slogan er nemlig ikke bare en smart linje. Det er ens vision, løfte og fortælling i én samlende sætning.

Og for dem der kan finde ud af bruge den rigtigt, bliver det en rød tråd gennem hele valgkampen, der får deres politiske vision og taktiske valgbudskaber til at hænge sammen.

Desværre har vi i Danmark ikke tradition for at skabe store politiske kampagner, og det ender tit med at blive en budrunde med valgløfter, hvor dem der bedst passer til ens behov får ens stemme.

Den her valgkamp er desværre ingen undtagelse, og historisk mange vælgere er i tvivl om hvor de skal sætte krydset i dag. Selvom de efter 4 ugers valgkamp burde være afklaret.

Måske det kan være en hjælp at kigge på partiernes kampagneslogans en sidste gang, og finde ud af om de har en større vision. Eller om du bare er blevet forført af et par valgløfter.

Her er et par udvalgte kampagnesætninger fra valgkampen, jeg har valgt at knytte et par kommentarer til.

Moderaterne – Forandring fra midten.

Forandring fra midten er Lars Løkkes valgslogan. Det får ros fra Thorkild Bjerre fra Another. Foto: Privat

Det værste man kan gøre med et valgslogan er at forvirre modtageren. Det kan man ikke beskylde Løkke for at gøre. Forandring fra midten er en simpel måde at aktivere hans fortælling på. Visionen er klar. Positionen er skarp og løftet om at lave en regering over midten, er der vist heller ikke nogen der er i tvivl om. Man savner lidt mere swung, men det kan han jo rette op på om 4 år.

Liberal Alliance – Du kan godt.

Alex Vanopslagh har allerede fået meget ros for sin valgkamp, og det her slogan er ingen undtagelse. Det opsummerer i alt sin enkelthed LA’s fortælling i 3 ord og gør vælgeren til helten. Det er ikke tilfældigt, at LA står til at få et godt valg. De har en stærk kernefortælling og en frontfigur, der forstår at bringe den til live på moderne medieplatforme. Touché Alex.

Alternativet – Gør alle lidt grønnere

Alternativet er kommet godt igen efter et par turbulente år. Men det kan ikke være pga. deres valgslogan. Gør alle lidt grønnere giver mig de underligste billeder i hovedet, men man må sige at det banker deres position som det grønne parti fast. Hak ved den. Formuleringen havde dog nok passet bedre til en fabrik, der laver Kaj kager.

Venstre – Mere frihed. Flere muligheder.

Det er svært at være uenig i den sætning, men som vælger er det uklart, hvad konsekvensen af ikke at stemme på Venstre er. Får vi mindre frihed og færre muligheder?

Når man er udfordrer til statsministerposten skal man kommunikere forandring, og det gør Venstres valgslogan ikke. Der mangler en klar fortælling, og med 13 andre partier man kan stemme på, er det en farlig strategi. 

Socialdemokratiet – Lad os passe på fremtiden.

Jeg var en smule forvirret første gang jeg så det. Skal vi passe på fremtiden fordi at den er farlig, eller fordi den er værd at passe på? Det er en viderebygning fra sidste valgkamp, hvor de sagde ’Lad os samle Danmark igen’. Men hvor det dengang var en opfordring til forandring, er ’Lad os passe på fremtiden’ det modsatte. Det giver selvfølgelig god mening, når man er siddende regeringsparti, men man savner noget optimisme. Vi finder ud af i aften, om Socialdemokratiet har kunne skræmme sig til 4 år mere.

Dansk Folkeparti – Danskerne først

Nok det mest desperate slogan i det her valg. Man har aldrig været i tvivl om, at det er DF’s holdning. Men siden Socialdemokratiet stjal deres udlændingepolitik ved sidste valg, har de haft svært ved at finde ud af, hvad deres rolle på Christiansborg er. Så kan man jo altid prøve at råbe højt, men det ender sjældent særlig elegant.

De konservative – For dig og for Danmark

Søren Pape har sagt meget i løbet af valgkampen. Men deres slogan er jeg ikke støt på nogen steder. Det kan der være mange grunde til, men det betyder, at ansvaret er lagt over på hans personlighed, hvilket er en farlig strategi, når man havner i en masse sager. Jeg tror, de fleste er usikre på, hvad De Konservative egentlig er gået til valg på. Man mangler en samlende sætning og det afgørende argument, når man står i stemmeboksen i dag.

Lige meget hvad din politiske holdning er, så husk at stem. Det er nemlig ikke bare en regering vi stemmer på i dag, det er også demokratiet – og det har brug for alle de stemmer det kan få.

God valgdag.