Jeg har efterhånden været på SXSW ni gange og er der en ting, jeg har lært, er det, at der hvert eneste år er ting, som bliver trukket frem som den næste store åbenbaring.
På mit første besøg i Texas år skulle vi alle rende rundt med Google Glasses (bærere af brillen blev senere kaldt Glassholes). Senere var det wearables i form af tøj med indbygget teknologi og sidste år talte alle om crypto, web3 og metaverse.
Det er ikke alle ting, der kan leve op til hypen, men når det kommer til årets helt store samtaleemne – AI – så føler jeg mig overbevist om, at dette virkelig er en teknologi, der vil ændre verden.
AI har fået sit folkelige gennembrud
I særdeleshed er der på årets festival fokus på generativ AI – altså brug af kunstig intelligens til at skabe forskelligt indhold – noget man som kommerciel indholdsskaber bør følge tæt.
Et godt eksempel på dette er ChatGPT. Platformen blev lanceret 22. november 2022 og nåede 100 millioner brugere på kun 2 måneder. Det er dermed den platform, der er eksploderet hurtigst nogensinde (hidtidige rekordholder er TikTok som nåede tilsvarende størrelse på ni måneder).
President og co-founder af OpenAI, der står bag ChatGTP, Greg Brockman, var på scenen på førstedagen og forklarede, at det ikke er teknologien, der er ny. Men den er blevet gjort mere tilgængelig, mere simpel og så tager den udgangspunkt i noget alle mennesker på kloden bruger hver eneste dag: sproget.
Du kan se et uddrag af Brockmans talk her:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillingerMange af de forskellige indlæg, der har været om AI, på SXSW, har alle både påpeget bde muligheder og farer, der er forbundet med generativ AI. Men af hensyn til pladsen i denne artikel og mediets målgruppe vil jeg zoome lidt ind på den kreative branche og det spørgsmål, der igen og igen er blevet bragt ift. generativ AI: Kommer jeg til at miste mit job?
Den gode nyhed: Maskinerne tager ikke over
John Maeda, VP of design & AI hos Microsoft, brugte en metafor om kager (’Things that spark joy’) og vasketøj (’Things that does not spark joy’) i forhold til, hvornår vi skal bringe AI i spil i vores arbejde. I deres optik skal vi mennesker fortsætte med alt det sjove og overlade det metaforiske vasketøj til maskinerne.
Brockman talte om, at vi skulle se det, som om vi var blevet promoveret og havde fået en assistent. Co-founder af mediet Wired, Kevin Kelly, kaldte det en UPI (Universal Personal Intern). Ifølge ham skal man se generativ AI som en praktikant, man kan uddelegere opgaver til, men også en man hele tiden skal vejlede og motivere til at blive bedre.
Værktøjerne bliver ikke stjernerne
Der bliver genereret 30 millioner billeder om dagen via værktøjer som for eksempel Midjourney. Under 1 procent af dem ses af mere end en person, så bare forbi man kan lave billeder, er det ikke sikkert, at de er interessante for andre, end dem der har lavet dem. Kevin Kelly talte om ’AI whisperers’, der dækker over dygtige kreative folk, der omfavner værktøjerne og allerede har brugt tusindvis af timer på at lære at bruge dem.
Et eksempel er Don Allen III, der blandt andet på Instagram viser, hvor langt man kan komme med meget få midler.
3 ting Søren Christensen tager med hjem fra SXSW
- Vi mister ikke vores job, men vores måder at arbejde på bliver ændre.
- Omfavn teknologien og sæt dig i pilotsædet. Men først fremmest kast dig ud i det og eksperimenter med værktøjerne.
- Generativ AI er ikke en dille. Det er ligesom internettet kommet for at blive.
Der er altså ingen tvivl om, at barriererne for at producere lækkert professionelt indhold bliver sænket gevaldigt. Men det bliver de originale, kreative, dygtige brugere, der bliver stjernerne, ikke værktøjerne. Jeg er derfor slet ikke i tvivl om, at vi som branche skal kaste os over værktøjerne, presse dem og bruge al vores kreativitet til at skabe nye spændende ting, der også kan fungere i kommercielt regi.
Det bliver vildt
Eksplosionen af generativ AI lige nu foregår ikke bare omkring ChatGPT, men omkring en lang række AI’er. Microsoft og Salesforce bygger det ind i deres produkter og det pibler frem med nye platforme, der gør, at vi kommer til at kunne skabe indhold hurtigere end nogensinde før.
Kevin Kelly talte om, at lige som man i dag kan lave et soloalbum hjemme i stuen som musiker, så kan man lige om lidt lave ’Solo generated movies and games’. Wonder Studio er et godt eksempel på en platform, der forfølger dette. Det er, ifølge dem selv, et ‘AI tool that automatically animates, lights and composes CG (Computer Generated, red) characters into a live-action scene.’
Se et eksempel her:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillingerAI er ikke Google Glasses
Generative AI’er er i en rivende udvikling, og ingen ved, hvor de er på vej hen. Men jeg føler mig overbevist om, at det ikke bare er ’årets dille’, men noget, der reelt kommer til at ændre branchen. Men da der vil fortsat være behov for originalitet, skæve indfald, sublim sans for detaljer og menneskelige indsigter, mon så ikke det går?
P.S. Jeg bad om ChatGPT om at skrive overskriften på artiklen. Den skulle presses igennem en del forslag, før jeg fandt noget, der ikke var helt væk. Så jeg tror ikke de dygtigste tekstforfattere skal ryste i bukserne endnu.
Redaktionen har i redigeringsfasen ændret overskriften fra “AI: Hjælpsom kreativ assistent eller job-tyv? ” til: “Debat: Vil kunstig intelligens hjælpe dig eller stjæle dit job?“

AI påvirker allerede marketing- og kommunikationsbranchen
Annonce: Lær hvordan AI kan være praktisk anvendeligt i din hverdag
Tilmeld kursus