Der er ingen god grund til, at man som leder i 2023 helt undlader at sætte fokus på krænkelser, grænseoverskridende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed.
Alligevel angiver 2 ud af 3 medarbejdere i reklame, marketing, kommunikation og tech i en ny undersøgelse lavet af mediet Markedsføring, at deres arbejdsplads ikke har sat fokus på emnet internt de sidste 12 måneder.
Det er for dårligt.
Jeg kan godt forstå, at man efter flere år med fokus på metoo kan være mættet af historier om emnet. Men 49 kolleger fra branchen angiver i vores undersøgelse, at de har oplevet uønskede seksuelle kommentarer på arbejdet de sidste 12 måneder. Og 29 personer har oplevet uønskede berøringer på arbejdspladsen.
Det viser klart og tydeligt, at der stadig er behov for at tale om emnet.
I 2022 afdækkede vi på Markedsføring omfanget af krænkelser i branchen. Her angav en fjerdedel af over 1.200 kolleger i en stor undersøgelse, at de havde oplevet krænkelser på arbejdet de seneste 10 år. Blandt kvinder under 40 år var det næsten halvdelen, der havde været udsat for en krænkelse. Grundlæggende har branchen haft et stort strukturelt problem, sagde en stribe eksperter. Og branchen har stadig udfordringer.
”Det viser klart, at der stadig er et problem,” siger professor emerita ved Aalborg Universitet, Anette Borchorst.
Særligt beskæmmende er det, at mange oplever krænkelser fra en chef. 38 procent af dem, der har oplevet en krænkelse i Markedsførings nye rundspørge, er blevet krænket af chefen.
Det er helt grundlæggende, at man som chef skal opføre sig ordentligt. Kan man ikke det på nuværende tidspunkt, bør man finde sig noget andet at lave.
Det er en kæmpe barriere, der forhindrer branchen i at gøre noget ved problemerne. Men der er også ledere derude, som har taget skeen i den anden hånd.
En af dem er Ulrik Petersen, CEO i Dentsu. Han og den øvrige ledelse har det sidste år indført klare retningslinjer og løftet kulturen op som en central del af bureauets fokus.
”Det er ledernes ansvar at sikre en god kultur. Det kan man ikke frasige sig,” siger Ulrik Petersen.
En anden leder, der er gået forrest, er Anne Sophie Lange. Hun er CEO for bureauet Butter og var en af de modige kolleger, der for et år siden fortalte Markedsføring om det magtmisbrug og den uønskede seksuelle opmærksomhed, hun havde oplevet i sine år i reklameverdenen.
Det gjorde hun, fordi hun gerne vil gøre branchen bedre.
”Du er nødt til at tage det op. Det er sikkert også derfor, mange ikke har gjort det. Det kan også være, de er bange for, hvad der kommer frem i lyset. Men vi er nødt til at gøre noget, for ellers bliver intet ændret til det positive,” siger hun.
Som chef kan man ikke se sig selv i øjnene, hvis man i slutningen af 2023 ikke har løftet emnet på sin arbejdsplads.
Jeg kan sagtens forstå, at det kan være en svær opgave. Men så skal du sørge for at få hjælp. Eventuelt ved at hyre eksterne kræfter, der ved, hvordan man håndterer og taler om emnet.
Som chef kan man ikke længere bruge den undskyldning, at man ikke ved, hvad man skal gøre. Nu er det bare med at komme i gang. Det er jeres pligt.