Den grønne omstilling er gået fra at være et buzzword til at være forretningskritisk for danske virksomheder. De bliver lige nu ramt af en eksplosion af sager om vildledende klimamarkedsføring fra Forbrugerombudsmanden.

Og samtidig gør nye EU-regler lige om lidt det til et krav, at alle store virksomheder skal rapportere om deres bæredygtige tiltag og klimaaftryk.

Men reglerne rummer også et problem for marketingprofessionelle. Af frygt for kritik og bøder afholder flere virksomheder sig fra at kommunikere om, hvad de gør for at blive mere klimavenlige. En af dem er bilkæmpen Semler.

Fra CMO, Morten Friis-Olsen, lyder der til Markedsføring en skarp kritik af reglerne. Han ønsker sig mere albuerum, så forbrugerne bedre kan orientere sig om, hvad virksomhederne gør. 

”For ikke at ende i en situation, hvor vi i Forbrugerombudsmandens øjne kommunikerer i strid med vildledningsforbuddet i markedsføringsloven, gør vi det ikke,” siger han.  

Det er langt fra kun Semler, der mener, at reglerne er for stramme.  

”Bæredygtighed er så stort et ord og komplekst et emne, så der skal være frihed til at fortælle og beskrive, hvad man gør på forskellige kanaler,” siger Rachel Seow.

Hun er marketingchef hos Aarstiderne, der har bæredygtighed i sin DNA. Her har man skabt sine egne bæredygtighedsbegreber for at være så korrekt som muligt på området.  

At netop to så forskellige virksomheder rejser en enslydende kritik, er vi nødt til at bide kraftigt mærke i. Forbrugerne skal have mulighed for at skelne skidt fra kanel på området. Det er oplagt at se på, hvordan vi giver virksomhederne bedre mulighed for at kommunikere grønt, så længe de ikke lyver. Samtidig rammer de grønne straffe potentielt også bureauerne.

Forbrugerombudsmanden har nemlig taget et våben i brug i sager om vildledende klimamarkedsføring, der hedder medvirkensansvar. Det betyder kort sagt, at også bureauer kan blive ramt af store bøder, hvis de er med til at lave ulovlige klimakampagner.

Men det må ikke afskrække bureauerne. Tværtimod har de lige nu en unik chance for at være dem, der tager ansvar på området og guider virksomhederne den rette vej.

Sådan lyder det til os fra Julie Daugaard, der står for en stor satsning hos bureaugruppen Dentsu på bæredygtighed. Jeg kan kun erklære mig enig.

Den danske marketing- og reklamebranche har med sin faglighed – sin evne til at inspirere og ændre forbrugernes adfærd – en stor mulighed for at påvirke den grønne omstilling i en positiv retning. Branchen kan gøre den grønne omstilling ”sexet”, som Julie Daugaard siger.

Reklamebureauet &Co. vil fremover også satse på bæredygtig rådgivning. CEO Ørnulf Johnsen mener dels, at det kan være en god forretning for bureauet. Men også at det kan gøre en helt nødvendig forskel.

“Vi kan sørge for, at de virksomheder, der vil ændre sig og bidrage til den grønne omstilling, tager markedsandele fra dem, der ikke vil,” siger Ørnulf Johnsen.

Reklame- og marketingbranchen har magten til at gøre en forskel. Og en unik mulighed for lige nu at hjælpe virksomhederne videre med deres grønne omstilling og turde kommunikere om den.

Skynd jer at gribe den, før det er for sent.