Hvis du er Markedsførings gennemsnitslæser, er du ikke nødvendigvis i målgruppen for den kinesiske dille, der lige nu bader i vækst og omtale. Men er TikTok hypen værd?

Det har vi forsøgt at undersøge i det nye nummer af Markedsføring, som udkommer i denne uge.

Jeg hæftede mig ved en detalje i vores artikel, som stadig nager mig. Det handler om en af de møgsager, som TikTok stadig slæber efter sig. TikTok har nemlig ondt i datasikkerheden. 

Og selvom det først og fremmest går ud over brugerne, så kan det blive annoncørernes problem. Derfor overrasker det mig, at annoncørerne ikke går mere op i det.

I årevis har TikTok fået alvorlig kritik for ikke at have styr på brugernes private data. I juni 2020 indledte Datatilsynet en undersøgelse, som i år er overdraget til det irske datatilsyn. Tilsynet oplyser til Markedsføring, at der netop er indledt to nye undersøgelser af TikTok: En om behandling af børns data og en om overførsel af data til Kina.

Vi har interviewet en ekspert, som advarer mod at bruge TikTok, fordi der er så dårligt styr på data.

Hvad har det med annoncørerne at gøre, spørger du måske? Det er trods alt annoncører og bureauer og ikke persondatapernitne privatbrugere, som mestendels læser med i vores spalter.

Men i en tid, hvor ”privacy” er blevet CSR, kan det hurtigt blive dit problem. Hvordan du har fået fat i data, og hvad der foregår på de platforme, hvor du er til stede, risikerer at smitte af på dit brand.

Vi kan bruge SoMe-storebroren Facebook som eksempel. Jeg bruger Facebook ret meget, og jeg anerkender sandheden i, at hvis du ikke betaler, så er du produktet. Jeg betaler med data.

" TikTok er det nye sort. Men ”privacy” vil også være et buzzword, når hypen er overstået, og den næste platform er på forsiden.
Andreas Marckmann Andreassen, ansvarshavende chefredaktør, Markedsføring

Det er tankevækkende hvor meget, Facebook (og dermed annoncørerne) ved om mig. 

Under ”Annoncepræferencer” kan jeg se, at Facebook ved, jeg holder med Liverpool FC. Det skal man ikke kende mig ret godt for at finde ud af.

Men Facebook ved også, at vi har kigget på hus og bil – ”ejendomshandel”, ”bilforsikring” og ”Volkswagen” er på listen.

Facebook ved også, at jeg har en übernørdet interesse for kortspillet Magic. Det har jeg gode venner, som ikke ved! 

Og Facebook kan gå endnu tættere på. Hvordan ved Facebook, at jeg for tiden – på grund af sygdom i min omgangskreds – interesserer mig for ”kræft”?

En ting er, at Facebook ved det. Mit største problem er, at jeg ikke kan få at vide, hvordan Facebook har fundet ud af det. 

Den eneste årsag, jeg får oplyst, er ”aktivitet på Facebook med relation til kræft”. Det gør mig til en meget skeptisk modtager af målrettede annoncer, som for eksempel handler om ”kræft”. Det smitter af på annoncøren.

Facebook er et godt eksempel, fordi vi alle kender platformen. Men TikTok er meget værre, siger eksperten i det nye nummer af Markedsføring. Han sammenligner med, at Facebook tapper en stor spand data, imens TikTok har en vandslange, der står og pøser. Han siger dog også, at det er blevet bedre, for før var det en åben kloak.

Og så er vi tilbage ved den detalje, som nagede mig. 

For i artiklen fortæller et af de danske bureauer, som er specialiseret i TikTok, at møgsagerne ikke er noget, annoncørerne går op i. De oplever ikke bekymring, og kun meget få adresserer kritikken.

Kan det passe? 

For nylig udkom en rapport fra analysebureauet Ipsos og Google, som viste, at 70 procent af de adspurgte var bekymrede over, hvad deres data bruges til. Der er et opgør i gang mod den galopperende overindsamling af data. Selv tech-giganterne har opdaget det. Har annoncørerne også?

TikTok er det nye sort. Men ”privacy” vil også være et buzzword, når hypen er overstået, og den næste platform er på forsiden. Jeg tror ikke, det giver mening for annoncører bare at boykotte TikTok. Måske tværtimod. Og uanset hvad jeg synes, så vil mange flere brands gå på TikTok de kommende måneder.

Derfor er min opfordring til jer: Penge er magt. Lov mig, at I tager bekymringerne med.