Der sidder sikkert en del CMO’s derude med blikket rettet mod udviklingen inden for web3 og prøver at finde ud af, hvilken relevans det har for deres brand.

Allerede nu flyder nettet over med anbefalinger til, hvorfor og hvorfor ikke brands bør kaste energi og ressourcer ind i det nyt område.

Internationalt er samtalen stukket helt af, og Danmark er langsomt ved at tage metaverset og blockchain-teknologi som NFT og DAO til sig.

Danmarks mest prominente digitale award, Danish Digital Awards, har også taget kategorien til sig, så mon ikke vi kommer til at se nogle interessante cases de kommende år. Udviklingen går stærkt.

På vej mod at gentage dumme fejl

Men midt i den rivende udvikling er det vigtigt, at vi lærer af historien. For lige nu er vi ved at gentage de fejl, som mange begik, da vi for godt 20 år siden blev revet med af web2-bølgen.

Virksomheder oprettede profiler på alle sociale medier, startede blogs, lavede YouTube-kanaler, købte social listening-værktøjer, ansatte et hav af community managers og spammede internettet med elendigt og irrelevant always on-indhold.

Min pointe er ikke, at der blev spildt en masse ressourcer, men at virksomhederne kun havde fokus på det rent funktionelle, som platformene tilbyder. Fokus på bare at følge med og udkomme.

Lemmingeeffekten kan vi smile af nu, mens vi spejder ud over en kirkegård af blogs og YouTube-kanaler, der ligger øde hen. Det, som mange ikke forstod og ikke formåede at integrere i deres virksomheds DNA, var, at web2 gav mulighed for at skabe en ny relation til virksomhedens kunder.

Men kunderejsen var ændret. Interaktion, dialog, samarbejde og community udgjorde paradigmeskiftet, og vinderne var dem, der forstod det – og ikke blot så platformene, som noget der skulle ejes.

Ligesom essensen af web2 ikke var platformene, handler web3 heller ikke om NFT’s, de enkelte spil- og metauniverser eller de forskelige crypto-enheder, som skyder op og udvindes. Det handler i højere grad om en strukturel ændring af måden, internettet fungerer på, og om de byggesten som moderne virksomheder baseres på.

Datasikkerhed og privatliv i fokus

Web3 er revolutionerende, da den teknologiske udvikling bl.a. redefinerer koncepter som ejerskab, decentrale organisationer, datasikkerhed, privatliv og identitet.

For nuværende kan det virke lettere bare at forstå, at du kan købe digitalt land, sælge digitale produkter i de spil, som ungerne spiller, og tage imod bitcoin som betaling. Det virker pludselig ikke så fremmed og komplekst, og snart vil både bureauer og konsulenter stå på spring for at hjælpe brands ud på rejsen ud i web3.

Og det er der intet galt i – kom endelig i gang med at forstå og lege med byggeklodserne.

Min opfordring er dog, at man investerer oprigtig tid og ressourcer i at forstå essensen af web3, og hvilken indflydelse det har på ikke blot ens virksomhed og den kategori, man opererer i, men også det samfund og den kultur, som bliver skabt på baggrund af de nye mekanismer.

Vi har alle været vidne til, hvordan sociale medier har haft, og fortsat har, en negativ og nedbrydende effekt på vores samfund. De sociale platforme lovede nærhed, åbenhed og frihed, men i stedet blev en hel generations opmærksomhed taget som gidsel og solgt som data.

Selvom web3 stadig mangler at finde sine ben, så er det tydeligt, at det er de samme aktører og de samme forretningsmodeller, der forsøger sig med nye klæder.

Kampen om vores opmærksomhed og vores data bliver sat på spidsen, når grænserne mellem det virtuelle og det virkelige flyder sammen, og de største teknologivirksomheder sætter alt ind for at få os til at tilbringe større dele af vores liv i virtuelle fællesskaber.

Det er den ultimative drøm om kontrol og adgang for tech-giganterne og en noget dystopisk fremtid for de fleste andre.

Bureauerne skal gå kritisk til metaverset

Ligesom vores branche totalt har fralagt sig ansvaret overfor fundingen af sociale medier og direkte har været med til at blåstemple udviklingen, sker det samme nu inden for web3. Pengene sidder løst, når man taler NFT’er eller metaverse, og de fleste bureauer vil forholde sig ukritisk, når de kæmper om at blive dem man går til, for at være med på hypebølgen.

Faktum er, at hvis ikke vi forholder os kritisk og påvirker udviklingen, kommer web3 til at have negative konsekvenser for samfundet som helhed. Og her bliver vi som branche nødt til at forholde os kritiske og rådgive vores kunder om det ansvar, der følger med, når man aktivt flytter sine budgetter over mod web3.

Det er ingen let øvelse, da man let kan blive stemplet som ikke-digital og reaktionær.

Jeg har en naiv tro på, at vi har lært af udviklingen og kan have en åben dialog med vores kunder, der strækker sig ud over funktionalitet og platforme, og som rummer en højere grad af etik og moral.

Måske ikke super sexet, men ekstremt vigtigt, hvis vi som branche skal have relevans i en hurtigudviklende digital verden, hvor vi bærer et ansvar for udviklingen.

Morten Saxnæs er Communications Planning Director hos &Co.