”We have a deal on the #DSA!”

Klokken 2.17 natten til lørdag annoncerede den danske EU-politiker Christel Schaldemose på Twitter, at Digital Services Act (DSA) er faldet på plads.

DSA skal regulere det digitale økosystem i EU og får stor betydning for både tech-virksomheder, annoncører, medier og digitale marketeers.

Blandt andet indfører DSA skrappere krav til transparens om algoritmer og annoncering på nettet, “dark patterns” forbydes, ligesom der indføres potentielt kæmpestore bøder til dem, der overtræder de nye regler.

En ny global standard

”Digital Services Act vil sætte en ny global standard,” udtaler Christel Schaldemose i en pressemeddelelse, hvor hun roser aftalen.

Hun har været chefforhandler for Europa-Parlamentet, og er en af hovedarkitekterne bag forslaget.

DSA blev vedtaget i Europa-Parlamentet i januar, og siden har Parlamentet og Ministerrådet forhandlet om den endelige tekst, som nu altså er på plads.

Her er de otte vigtigste ændringer, som DSA vil betyde for dig som marketeer:

  • Annoncering målrettet børn forbydes. Annoncering baseret på følsomme data (fx seksuel orientering eller religion) forbydes også.
  • ”Dark patterns” forbydes, som for eksempel når den ene knap er grøn og den anden grå for at nudge brugeren til at give samtykke til cookies, de ellers ikke ville have accepteret.
  • Det skal være lige så let at opsige et abonnement eller trække et samtykke tilbage, som det var at give det.
  • Det skal være muligt at undgå anbefalingsalgoritmer på nettet, som fx sammensætter dit Facebook-feed for dig, ligesom brugeren skal kunne forstå, hvordan algoritmerne virker.
  • DSA pålægger digitale markedspladser et større ansvar for varer og indhold, end de har i dag, Det gælder fx hvis der sælges ulovligt indhold på ens platform.
  • Der kræves større transparens fra tech-giganter om deres algoritmer. Fremover kan Europa-Kommissionen og relevante myndigheder (fx datatilsyn) kræve adgang til algoritmer, hvis man vurderer, at de kan have skadelig virkning.
  • Kæmpe bøder. Platforme og søgemaskiner kan få bøder på op til 6 procent af deres globale omsætning.
  • Små og mellemstore virksomheder vil få længere indflyvning til at overholde de nye regler.

Næste skridt er, at lovteksten skal finpudses af EU’s eksperter, så den stemmer overens med de kompromiser, der blev indgået i nat. Derefter offentliggøres den endelige udgave af Digital Services Act. Detaljerne for flere af tiltagene er ikke offentlige endnu.

“Det bliver en forandring for branchen”

Markedsføring har løbende dækket DSA tæt, da loven kan få stor betydning for hverdagen for marketeers og medier i Danmark.

Vi har blandt andet her skrevet om, hvor stor betydning lovpakken kan få for danske annoncører.

Vi har også skrevet om, at danskerne generelt ikke forstår, hvad de giver samtykke til – noget, lovpakken vil gøre op med.

Og så har vi interviewet chefforhandler Christel Schaldemose, der siger: “Det bliver en forandring af branchen”.