De små postkasse-mærkater med ”nej tak til reklamer” skal ned og erstattes af en ”ja tak-ordning”. 

De mener Dansk Industri, Coop, Forbrugerrådet Tænk og Danmarks Naturfredningsforening, som ifølge en række forskellige medier i weekenden gik ud med en opfordring til politikerne om at ændre den eksisterende ordning.

Dermed opfordrer organisationerne til at genoptage de tanker, som allerede sidste år udmøntede sig i et forslag til Folketinget – et forslag, som dog aldrig blev stemt igennem.

Men nu foreslår parterne i et brev til regeringen at indføre en tilvalgsordning – altså en ordning, hvor forbrugerne aktivt skal tilvælge tilbudsaviserne, modsat i dag, hvor man aktivt skal fravælge dem,

LinkedIn skriver Dansk Industri bl.a., at ”det skal være slut med overfyldte postkasser, som er ved at sprænges af reklamer, man ikke har bedt om – og hvor hovedparten af dem havner direkte i skraldespanden.”

Flere tilløb til at fjerne aviserne

Udmeldingen kommer kort tid efter, at en række kæder – herunder Netto, Lidl, Silvan og Elgiganten gik ud med budskaber om, at man ønskede at indføre tiltag for at mindske mængden af tilbudsaviser

Coop, der altså er medafsender på det nye forslag, droppede selv for to år siden omdelingen af tilbudsaviserne i Dagli’Brugsen og har desuden sammenlagt tilbudsaviser fra andre af detailkædens brands.

Argumenterne fra de forskellige aktører bygger i høj grad på klima og miljø, men også på, at forbrugerne i stigende grad søger og finder tilbud på nettet.

Fra forskerside bakkes op om synspunktet. Lektor Per Østergaard fra CBS, mener for eksempel, at ”tilbudsaviserne ikke er det papir værd, de er trykt på,” som han for nylig skrev i en klumme på Markedsføring.

”Forbrugertrends peger på øget anvendelse af mobil og funktionalitet. Covid19 har sat yderligere vækst i den digitalisering (…) Trends hos forbrugerne tyder også på øget fokus på ansvarlighed og bæredygtighed, så her kan vi også sætte ”x” i forhold til at fjerne tilbudsaviserne,” skrev han blandt andet.

“Symbolpolitik og manglende viden”

Men flere andre organisationer er lodrette modstandere af forslaget. Herunder Danske Medier, Grakom og Landdistrikternes Fællesråd.

" Der er mange gode grunde – herunder også grønne – til, at forslaget om en ja tak-ordning er helt unødvendigt.
Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv

Hos Danske Medier skriver adm. direktør, Mads Brandstrup i en meddelelse på Danske Mediers hjemmeside:

”Forslag om Ja tak-ordning beror på symbolpolitik og manglende viden om avisbranchen. Udviklingen ER i fuld gang. Men forslaget her vil tage livet af de ugeaviser, som man lige nu forsøger at hjælpe i medieforhandlingerne.”

I meddelelsen lægger han videre vægt på, at de mange tilbudsaviser bliver læst:

”Mere end 86% læser deres tilbudsaviser. Det er derfor en myte, at tilbudsavisen ryger direkte i skraldespanden, og det siger sig selv, at erhvervsdrivende ikke ville bruge dem, hvis de ikke blev læst. En Ja tak-ordning vil skade både aviserne og virksomhederne, uden der er et klart grundlag for de påståede gevinster.”

“Ødelæggende”

Hos Dansk Erhverv mener man også, det er en dårlig idé at omdanne den nuværende Nej Tak-ordning for reklamer til en Ja Tak-ordning.

Det vil få store negative konsekvenser for bl.a. det lokale erhvervsliv og lokaldemokratiet, mener organsationen. 

”En Ja Tak-ordning vil gøre det sværere for små og mindre kendte butikker at komme ud med deres budskab lokalt, og det vil derfor ramme de mindre byer, hvor butikslivet i forvejen har det hårdt. En Ja Tak-ordning vil også gøre distributionen af tryksager generelt dyrere, og det vil ramme lokalaviser, som ofte distribueres sammen med reklamerne, og dermed lokaldemokratiet,” skriver Dansk Erhverv i en udtalelse.

Videre mener man, at markedet allerede er i fuld gang med at regulere sig selv.

”Antallet af omdelte tryksager er halveret de sidste 10 år, dels pga. Nej Tak-ordningen, dels fordi detailhandlen sender færre og lettere tryksager ud end tidligere. Derudover er langt de fleste tryksager i Danmark trykt på papir fra bæredygtigt skovbrug. Det er en generel tendens, som vi ser alle tegn på fortsætter. Så der er mange gode grunde – herunder også grønne – til, at forslaget om en Ja Tak-ordning er helt unødvendigt,” lyder det fra Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Politikerne tøver

Dansk Erhverv fremhæver i øvrigt, at en Ja Tak-ordning vil være i strid med EU-lovgivningen, idet man henviser til, at ”Erhvervsministeriet i 2012 vurderede, at forslaget var i strid med EU’s regler om fri bevægelighed.”

Og fra politisk side trædes der indtil videre vande.

MediaWatch skriver, blandt andet, at ”forslaget bliver mødt med skepsis fra politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S)”, der til Ritzau søndag siger, ”at det både kan koste arbejdspladser og gå hårdt ud over de lokale ugeaviser.”

Også Venstre frygter, ifølge MediaWatch, at det vil få store konsekvenser for de lokale aviser, hvis reklameordningen laves om.

“Det vil gøre omdelingen af ugeaviser markant dyrere og dermed svække vores lokale medier. Og så vil det også svække konkurrencen,” citerer mediet Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen for at sige til Ritzau.

MediaWatch skriver, at Erhvervsministeriet har henvendt sig til EU-Kommissionen, men at man endnu ikke har modtaget et svar.