Farvel til branchen
I en ny artikelserie sætter mediet Markedsføring fokus på talenter, der har valgt at sige deres faste stilling i reklame-, marketing-, tech- eller kommunikationsbranchen op og forfølge drømmene i en helt anden profession.
Tidligere har Dorte Kryger fortalt om rejsen fra marketing til ejer af et indretningsfirma, Mika Wulff om at skabe et kageimperium, og Daria Rasmussen om at skifte titler og anerkendelse ud med et vildmarksreatreat i Sydafrika.
Jeg har altid haft en skabertrang, og kan lide at udfordre mig selv. Efter flere år i reklamebranchen startede jeg bureauet Baby. Men jeg kunne se, hvordan de næste mange år af min karriere ville forme sig, og for tre år siden solgte min forretningspartner og jeg bureauet. Derefter åbnede jeg min egen softice-butik, Polarbar, for at få lov til at arbejde og opbygge et komplet brand.
Jeg vil ikke sige, at jeg har skiftet karrierevej. Jeg ser mit liv som én lang karriere, hvor jeg altid arbejder med ideer, koncepter, design og visualisering. Det handlede om at bruge det, jeg havde lært, til noget nyt. Og så ville jeg gerne kunne styre hele processen: Butik, emballage, personaletøj, musik i butikken, visuelle guidelines og kommunikation.
Det er ikke fordi, jeg har en specielt stor kærlighed til softice. Det var bare et populært produkt, der var overset i bølgen af fornyelse. Hvad Lagkagehuset gjorde for Guldbageren, ville jeg gøre for softice. Eller hvad Joe & The Juice gjorde for sandwichen.
9 ud af 10 af mine kunder kommer for at tage et billede. Det handlede ikke om at opfinde et produkt, det handlede om at opfinde en ny måde at præsentere det på. Softice er meget center-agtigt, så at gøre det cool var en bedrift i sig selv. Nu ringer de fra fashion week og beder mig komme ud og servere softice. Dér føler jeg, at missionen er lykkedes.

Ved at åbne Polarbar, blev jeg opmærksom på, hvor vigtig kundeoplevelsen er. Jeg er blevet meget bevidst om de touchpoints, kunden interagerer med. Det handler om at finde ud af, hvordan man kan overraske kunden eller give dem en god oplevelse med brandet. Det har den fysiske butik gjort mig bevidst om.
Min tid på reklamebureau ser jeg som verdensklasse oplæring og en fed oplevelse. Men til sidst følte jeg ikke, at jeg kunne gøre en tilstrækkelig stor forskel for kunderne, uden at få lov til at kigge på flere touchpoints end de sædvanlige.
Selvom jeg har forladt den traditionelle reklamebranche, arbejder jeg stadig med kommunikation og branding. Ved siden af Polarbar har jeg et kreativt kollektiv, der hedder Surprise Studio. Det er det tætteste, jeg kommer på at vende tilbage til bureaubranchen.
Rasmus Laumanns karriere
Rasmus Laumann driver både softice-butikken Polarbar og bureauet Surprise Studio.
Tidligere har han arbejdet hos DDB, Bates, Acne, Wibroe, Duckert & Partners, Hjaltelin Stahl (nu Accenture Song), inden han sammen med en partner startede bureauet BABY.
Surprise Studio rådgiver virksomheder i brandbygning og hjælper dem med at få opmærksomhed, men vi arbejder langt mere med fysiske ideer og tiltag. Opgaverne svinger fra butiksdesign til emballagedesign og til at lancere nye tiltag for kunden. Det hele handler om at udvikle den rigtige idé..
At sælge bureauet gav selvfølgelig en frihed til at starte noget nyt. Men i sidste ende handler det om mod. Du kan ikke finde en kreativ, der ikke drømmer om at skabe noget, om det så er kunst, tøj eller noget tredje, men meget få gør noget ved det. Reklamebranchen kan være en sovepude, fordi man kan blive afhængig af den gode løn. Du bliver afhængig af pengene, og det dræber drømmene. I sidste ende er det vigtigere at komme glad hjem end rig hjem.
I virkeligheden tror jeg ikke, at det er reklamebranchen, der skal ændre sig. Det er kunderne. Jeg vil ønske, at kunderne ville begynde at trække de kreative ind tidligere i processen, så de kan få lov til at kigge på alle brandets touchpoints. Alt, hvad et brand foretager sig, er kommunikation. En reklamefilm kan være ligegyldig, hvis du spiller dårlig musik i butikken.
Mit mantra er, at hvis du har et problem, skal du gøre noget, ikke sige noget. Hvis man som brand har en udfordring, så er den stærkeste løsning at gøre noget, ikke at sige noget. Og hvis du virkelig vil differentiere dig, skal du kigge på dit produkt, dine services og kundeoplevelsen med dit brand.