Som marketingafdeling er det centralt at kende kunderne indgående. Hvem er de, hvad er de mest interesserede i – og hvornår slår de til og køber. 

Men mange virksomheder mangler fuldt indblik i, hvordan deres kunder agerer. I alt har 86 procent af 6.000 internationale virksomheder ikke et såkaldt ‘360 graders indlbik’ i deres kunders data digitalt, viser en ny analyse fra Data Cloud-virksomheden Snowflake. 

”Vildt mange har ikke styr på det. Det er ikke nok bare at have styr på din CRM og nogle datapunkter. Du skal have et meget højere ambitionsniveau, hvis du vil have styr på dine kundedata end tidligere,” siger Christian Lindtorp, der er Country Lead for Snowflake i Danmark, og tilføjer: 

”De sidste 15 år har virksomheder indsamlet så meget data som muligt. Men der har været mindre fokus på at bruge data. Når kun 14 procent mener, at de har et stort overblik, så så er der lang vej at gå endnu. Marketing kæmper kort sagt med fragmenterede datasæt, og det overrasker mig.”  

Om undersøgelsen

Snowflake har undersøgt 6.000 internationale virksomheder fra sin egen kundedatabase. Her har de set på anvendelse af marketingløsninger i perioden fra 1. juni 2021 til 1. juni 2022, samt hvilke teknologier virksomhederne brugte i løbet af de 12 måneder.

Problemet er manglende overblik

Ifølge Christian Lindtorp risikerer det at ramme resultaterne hos de virksomheder, der mangler fuldt indblik i kunderne.

Og det kan være et stort problem. 

”Konsekvensen af at mangle et 360 graders overblik er, at du laver fejlagtig målretning af din annoncering. Jeg har eksempelvis oplevet at få målrettede annoncer på stiletter fra en virksomhed, der skubbede helt random annoncer ud,” siger Christian Lindtorp og tilføjer:

”Så du risikerer at bruge en masse marketingkroner på at sende forkerte annoncer ud til dine kunder, selvom du måske har masser af produkter, der kunne være interessante for mig. Men i stedet fik jeg en annonce, jeg ikke kunne bruge, jeg følte mig ikke værdsat som kunde, og jeg følte ikke, at virksomheden kendte mig. Og i sidste ende betyder det, at man går til en anden virksomhed, der kan personalisere kundeoplevelsen bedre,” siger Christian Lindtorp. 

Hvad er årsagen til det problem? 

”En af de udfordringer, vi kan se, er at mange virksomheder har datasiloer og mange datapunkter for kunderne. Men de snakker ikke sammen. Har du en kunde som mig, der skal købe et par jeans, så har du måske både datapunkter fra butik og fra webshop, som skal samles, men det bliver ikke gjort,” siger Christian Lindtorp. 

Få fuldt overblik

Hvis man som virksomhed skal løse problemerne med at få fuldt overblik over sine kundedata, skal man ifølge Christian Lindtorp starte med at få styr på sin data-strategi. 

”Du skal have en data- og tech-strategi i hele virksomheden,” siger han. 

”Og så skal du i min optik investere i digitale produkter, der understøtter det. Du kan ikke løse morgendagens problemer med gårsdagens tech. Så du skal se på din techstack, samle datapunkter op og vælge de bedste værktøjer til den data, du har brug for. Den tech, du har brugt de sidste 20 år, kan nok ikke hjælpe dig. Du skal have værktøjer, så din marketingafdeling kan få de rette data på de rette tidspunkter,” siger Christian Lindtorp.