”Vi ser ind i en lovpakke, hvor grebet alt andet lige må siges at blive strammet.”

Sådan lyder det fra direktør for Kreakom, Charlie Stjerneklar, om EU-systemets Digital Services Act (DSA), som blev vedtaget lørdag den 23. april.

Ifølge Charlie Stjerneklar ser man i Kreakom frem til den endelige udgave af DSA, der skal regulere det digitale økosystem og vil stille hårde krav til, hvad man må og ikke må i digital marketing.

“Der er jo altid, når vi får den endelige lovgivning på skrift, at vi kan se detaljerne, der afslører, hvor hullerne i osten er,” siger han.

Pas på overimplementering

Kreakom-direktøren er særligt spændt på, hvordan DSA vil blive implementeret i de enkelte EU-medlemslande.

Og her har han en tydelig pointe til de danske politikere.

”Lad os holde fast i fælles, europæiske regler for området frem for at fremskynde og overimplementere lovgivningen,” siger han.

”Som politiker kan man jo godt få lyst til at putte lidt ekstra på,” tilføjer han.

Hvorfor vil det være et problem, hvis lovgivningen varierer fra land til land?

“Forestil dig, hvis man i EU-landene har 27-forskellige retningslinjer til en kampagne for en given læskedrik. Det kan gøre der ekstremt vanskeligt at agere på tværs af landegrænser, hvis der lige pludselig kommer lidt ekstra på,” siger han og tilføjer:

”Vi skal både med den nuværende – men særligt med kommende lovgivning – holde os for os øje, hvem der er, vi ønsker at beskytte, så vi ikke giver unødige byrder til dem, hvis forretning er bygget op om de digitale tjenester og platforme.” 

Branchen er klar

Såfremt politikerne ikke overimplementerer lovgivningen, tror du så, branchen er klar til den nye digitale DSA-virkelighed?

“Absolut. Med det forbehold, at vi afventer at se loven på skrift, så tror jeg ikke, at det er noget, der direkte kommer til at ændre så meget.”

Charlie Stjerneklar mener, at DSA har så mange ligheder med tidligere lovmæssige data-udfordringer – som GDPR – at mange bureauer kan bruge de eksisterende kompetencer, de har opbygget på området.

Tidligere har Markedsføring talt om DSA med CEO i MediaCom, Jesper Jørgensen, der vurderer, at DSA er et ”tricky” område for mange bureauer.

KreaKom-direktøren er enig i, at DSA ikke gør digital marketing lettere.

”Det er klart, at hver gang der bliver tilføjet noget nyt, så bliver der måske også koblet nogle andre myndigheder og tilsyn på,” siger han.

”Det gør det jo hele tiden mere og mere vanskeligt.” 

Anbefaler at afvente

Kan I selv i KreaKom følge med i alle de nye ting, der sker i forhold til DSA? 

“Det er klart, at det er noget af det, som vi bruger en del tid på – også for at kunne rådgive om det. Og vores juridiske kompetencer generelt på området er jo vældig gode. Men alting går rigtig stærkt, og vi har ikke engang set den endelige tekst endnu,” siger Charlie Stjerneklar og tilføjer:

”Noget af det, der er vigtigt for os som brancheforening, er at sørge for, at branchen er rigtigt uddannet. Så det er også noget af det, vi vil kigge ind i – om der er et behov.”

Hvordan skal bureauerne reagere lige nu i forhold til DSA?

“Lige nu må vi afvente og se, hvad der kommer af lovgivning på skrift, og så skal vi jo dykke ned i det, når det kommer – og så få det bedste ud af det. Der er rigtigt mange positive aspekter i det, men lige nu handler det om at afvente og så få sat sig ind i stoffet, når vi er derhenne, hvor branchen skal til at flugte med de nye regler.”