Denne artikel blev oprindeligt udgivet den 18. august 2021. I anledning af Pride i København har vi fundet den frem fra arkivet igen.
Regnbueflag i gaderne, logoer smykket i regnbuefarver og masser af regnbue-merch.
Når man ser markedsføringen hos virksomheder og annoncører, er der ingen tvivl om, at det er i denne uge, at World Pride rammer København – med Pride-parade i den kommende weekend som højdepunktet.
Markedsføring har allerede kunnet fortælle, hvordan Pride fra 1996 til nu er gået fra at være en begivenhed, virksomheder ikke turde blive sat i forbindelse med, til én, hvor Copenhagen Pride hvert år må afvise potentielle sponsorer på grund af massiv interesse.
Men det kan også give bagslag at bruge regnbuen og priden i sin markedsføring.
Kritik til Netto og Nestlé
Det viser blandt andet dette års World Pride, hvor Netto fik kritik for at stoppe som sponsor af Copenhagen Pride efter at have annonceret planer om at satse stort i Polen, hvor LGBT+-personer har dårligere vilkår end i Danmark, skrev B.T. En kritik, Netto afviste pure.
Nestlé trak sig også, efter de ellers var annonceret som Pride-sponsor, fordi de fik massiv kritik for ikke at gøre nok for menneskerettighederne i den måde, de driver deres virksomhed på, som Berlingske kunne fortælle.
”Det er svært for nogle virksomheder at navigere i. Det bliver farligt, når du pynter dig med lånte fjer og kun fokuserer på, hvad du kan få ud af at bruge regnbueflaget til at markedsføre et produkt i en kampagne eller til at skabe mere salg,” siger Lai Christian Balsig, der er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride og kommunikationschef i Dansk Institut for Bæredygtigt Iværksætteri (DISIE).
Nestlé blev beskyldt for det, man kan kalde rainbowwashing eller pinkwashing af kritiske forbrugere – og det er noget, alle virksomheder skal være opmærksomme på, hvis de vil markedsføre sig i forbindelse med pride og LGBT+, siger Lai Christian Balsig.
“Det er godt med synlighed i forhold til Pride-bevægelsen. Det er knap så godt, hvis det kommer fra nogen, der udnytter Pride-flaget til at få indtjening på egne produkter uden at give tilbage til miljøet eller eksempelvis at have en inkluderende arbejdsmiljøpolitik.”
Det betyder regnbueflaget
Et utal af virksomheder bruger regnbuen og regnbueflaget i deres markedsføring. Men hvad står regnbueflaget egentlig for?
Regnbueflaget er det samlende symbol for LGBT+-bevægelsen. Det blev lavet og brugt for første gang af Gilbert Baker i 1978 og var tænkt som en samlende fane.
Flaget består af seks farver, der hver især har deres betydning: lyserød for seksualitet, rød for liv, orange for heling, gul for sol, grøn for naturen, turkis for kunst, indigo for harmoni og violet for sjælen.
I dag er flaget et symbol på kampen for mangfoldighed, lighed uanset køn og kampen for lige rettigheder uanset både køn og seksuel orientering.
Kilde: LGBT+ Danmark
Men hvad er det konkret, du som virksomhed skal have styr på, når du gerne vil skabe synlighed og markedsføre dig i forbindelse med Pride?
Det giver Lai Christian Balsig her sine syv råd til – og de handler i høj grad om, at du som virksomhed har styr på dit interne arbejde, før du pynter dig med regnbuen.
#1 Arbejd med mangfoldighed året rundt
“Inklusion og arbejdet med diversitet er en proces, der foregår hele året rundt.”
“Det hjælper ikke, at virksomheder har regnbueflaget fremme i to uger, og så er det det. En stor del af alle virksomheder fjerner deres regnbuelogo igen, når Pride-ugen er forbi, for så behøver man ikke bruge det mere. Men det kan være et symbol på, at de ikke tænker på det hele året rundt, og ikke forstår, hvor vigtigt det er med synlig støtte og fokus året rundt.”
“Det er centralt, at de husker, at inklusion og mangfoldighed er en proces, der skal arbejdes på 365 dage om året.”
#2 Inkluder LGBT+-medarbejdere i arbejdet med diversitet
”Når du skal flage med regnbueflaget, skal du sørge for, at du på din arbejdsplads allerede har gode medarbejderpolitikker, der inkluderer LGBT+-personer.”
”Du skal også huske at inddrage dem generelt i forhold til arbejdet med mangfoldighed og ligestilling på din arbejdsplads. LGBT+-personer kan være meget ressourcestærke og skarpe og kan fortælle dig, hvor de oplever, at din virksomhed har problemer, eller ting kan gøres bedre.”
#3 Tag et standpunkt og stå ved det
”Et eksempel på noget, der er sejt, er DSB, der går ud og siger fra over for fobiske kommentarer på sociale medier.”
”De har for længst besluttet, at de er mangfoldig arbejdsplads, og det viser de her. De modererer en debat respektfuldt og skærer igennem – ikke med en hård tone, men med humor og bid. Det viser over for både medarbejdere og kunder, at de har taget et standpunkt, og de forklarer det gerne igen og igen uden at kues af ikke-forstående og ikke-støttende personer.”
“Det virker i længden, for det er med til at normalisere emnet.”
#4 Kommuniker, hvordan du arbejder med diversitet
”Det kan næsten virke fjollet at sige, men du skal skrive på din hjemmeside eksternt og internt, hvordan du konkret arbejder med diversitet og mangfoldighed i din virksomhed.”
”Det er for det første med til at formidle din virksomheds synspunkt, men det viser også, at du reflekterer over emnet, og ikke mindst tager handling over for nuværende og kommende medarbejdere og kunder.”
“I jobopslag skriver man eksempelvis altid, at man opfordrer alle uanset etnicitet, seksualitet, køn mm. til at søge. Men det er bare en tom frase. At du peger på konkrete ting, du gør, gør LGBT+-personer mere trygge ved, at der rent faktisk er vægt bag dine ord.”
#5 Tag socialt ansvar
”Noget af det allervigtigste, du kan gøre, er rent faktisk som virksomhed at forsøge at gøre en forskel i forhold til miljøet.”
“Det kan være ved at donere penge eller sponsorere organisationer, der arbejder for diversitet, LGBT+ og mangfoldighed. Vi ved, at mange virksomheder har CSR-kroner, de kan bruge. Det beviser, at dine værdier ikke bare står på et stykke papir, men at du faktisk tør agere på dem i virkeligheden.”
”Det kan også være, at du som virksomhed for eksempel giver medarbejdere lov til 10 timer i måneden at arbejde frivilligt for en organisation, der arbejder på området. Det behøver ikke altid være med kroner og ører, at du bidrager, det kan også være form af faglige ressourcer. Det er bare meget vigtigt, at du bidrager, og hjælper med at løfte LGBT+ arbejdet da det ikke kun hjælper LGBT+ miljøet, men også sætter majoriteten mere fri fra samfundets meget normative kønsnormer og kønsforventninger. ”
#6 Lav inkluderende personalehåndbøger
”Det kan lyde simpelt og banalt, men du skal adressere emnet i dine personalepolitikker og i dine personalehåndbøger.”
”Her skal det stå klart, at alle uanset kønsidentitet ved, at de har lige rettigheder, og at arbejdsmiljøet er inkluderende og åbent.”
#7 Skab en fordomsfri kultur på arbejdspladsen
”Det er godt at have en virksomhed, hvor du anskuer diversitet sådan her: Jo mere, diversitet, der er på en arbejdsplads, jo flere forskellige perspektiver er der også på at skabe løsninger på virksomhedens eller kundernes udfordringer.”
”Hvis vi alle ligner hinanden på en arbejdsplads, får vi heller ikke nok input til at tænke ud af boksen og se tingene på en anden måde. Så mangfoldighed kan være en nøglefaktor i at skabe bedre løsninger for en arbejdsplads, at skabe et sundere arbejdsmiljø og i sidste ende sørge for, at du har en virksomhed, der er klar til at bakke op om mangfoldighed – også i din markedsføring.”